Kocaeli ÜNİversitesi tip faküLtesi FİZİk muayene staji



Yüklə 32,88 Kb.
tarix21.04.2017
ölçüsü32,88 Kb.
#15119


KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

FİZİK MUAYENE STAJI

SİNİR SİSTEMİNİ FİZİK MUAYENE İLE DEĞERLENDİRME BECERİSİ ÖĞRENME REHBERİ

Amaç: Sinir sistemini fizik muayene ile değerlendirebilme becerisi kazandırmak
Öğrenim hedefleri:

  1. Sinir sisteminin değerlendirilmesinde kullanılan fizik muayene basamaklarının öğrenilmesi

  2. İşlem basamaklarının doğru ve sırasıyla uygulanması


Araç Gereç:

Refleks çekici

Işık kaynağı

Diyapozon


Değerlendirme:

  1. Geliştirilmesi gerekir : Basamağın hiç uygulamaması, yanlış uygulanması veya sırasında uygulanmaması

  2. Yeterli : Basamağı doğru olarak, sırasında uygulanması fakat eksikliklerin olması ve/veya eğiticinin yardımı ya da hatırlatmasına gerek duyulması

  3. Ustalaşmış : Basamağın duraklamadan ve yardıma gerek kalmadan doğru olarak ve sırasında uygulanması



BASAMAKLAR




1

2

3

1

Elleri yıkama










2

Hastaya yapılacak muayene hakkında bilgi verme










3

Hastayla konuşarak, basit sorular yönelterek kooperasyon, oryantasyon, muhakeme, mizaç, entelektüel işlevler hakkında bilgi edinmek.










4

Ense sertliğine bakılmalı










5

Kranyal sinir sistemi muayenesinin yapılması: Koku, görme duyusu kontrolu (tek tek bakılır),Işık refleksi değerlendirilir (ışık kaynağı önce bir sonra diğer göze tutulmalı; direkt/indirekt IR; ışığı tuttuğumuz gözde miyozis direkt,diğer gözde miyozis olması ise indirekt IR varlığını gösterir) gözlerin her yöne serbest hareketine bakılır (hastanın başını fiske edip, parmağı takip ettirerek bakılır) yüzün duyusu (sağ ve sol yarısı kıyaslanarak parmak veya pamukla bakılır), çiğneme kasları muayenesi, kornea refleksine bakılır (pamuk göze hafifçe dokundurulur, gözlerde kırpma olur) mimik kasları muayenesi (hastadan kaşlarını yukarıya kaldırması sonra dişlerini göstermesi istenir), tad duyusu, işitme ve denge muayenesi, boyun kas (SCM ve trapezius) gücü, dil muayenesi (atrofi-fasikülasyon-deviasyon var mı) bakılır.










6

Kas gücü muayenesi:

Mümkünse hasta soyularak inspeksiyonla incelenir. (Atrofi, fasikülasyon olabilir)



Üst ekstremitelerde; öncelikle hastanın pasif eklem hareketlerine bakılır (tonus).

Ellerini dua eder gibi yukarı doğru kaldırması istenir. Bu sırada ellerin-kolların simetrik aynı hizada durması gereklidir.

Daha sonra ellerden başlanarak, önkol, kol ve omuz kaslarının gücüne simetrik olarak bakılır. (Fleksiyon-ekstansiyon hareketi ile dirence karşı koyabilme).











7

Alt ekstremitelerde; öncelikle hastanın pasif eklem hareketlerine bakılır (tonus).

Sırt üstü yatırılır. Bacakları yukarı kaldırması istenir. Bu sırada bacaklarda veya bir bacakta düşme olup olmadığına bakılır, normalde ayni hizada olmalıdır.

Daha sonra ayaklardan başlanarak, baldır, uyluk ve kalça kaslarının gücüne simetrik olarak bakılır. (Fleksiyon-ekstansiyon hareketi ile dirence karşı koyabilme).











8

Refleks muayenesi:

Derin tendon refleksleri: Öncelikle hastanın ekstremitelerinin serbest olduğundan, hastanın kenidisini sıkmadığından emin olunmalıdır (pasif eklem hareketlerine bakılabilir.) Üst ekstremitede kolların serbest pozisyonunu sağladıktan sonra refleks çekici ile biceps, triceps ve stiloradial refleklere bakılmalıdır.












9

Alt ekstremitelerde; serbest olduğunda hastanın kendisini sıkmadığından emin olunmalı (pasif eklem hareketlerine bakılabilir.) Alt ekstremitelerin serbest pozisyonunu sağladıktan sonra refleks çekici ile patella ve aşil refleksine bakılmalıdır.

Taban derisi refleksi: Ayak tabanı dıştan içe doğru künt bir cisim (refleks çekicinin arkası, sivri olmayanbir anahtar…) ile çizilir. Baş parmaklarda fleksiyon beklenir.












10

Duyu muayenesi: Hastadan gözlerini kapatması istenir. Yüzeyel (dokunma, ağrı, ısı), derin ve kortikal duyu muayenesi yapılır.

Yüzeyel duyu: bir pamuk yardımıyla yüzden başlanarak aşagı dogru sağ ve sola dokunularak eşit hissedip hissetmediği sorulur.

Derin duyu: Pozisyon, vibrasyon, rhomberg testine bakılır.

Kortikal duyu: Stereognozi, iki nokta ayırımı testi.












11

Serebellar testler:

Parmak burun testi : hastanın işaret parmağını önce burnuna sonra doktorun parmağına dokundurması istenir. (her iki ele ayrı ayrı bakılır)

Ardı sıra hareketler: Elini diğer elinin üzerine bir düz bir ters vurması istenir. (her iki el için ayrı ayrı bakılır)

Diz topuk testi:Hasta sırt üstü yatırılır. Bir bacağını yukarıya kaldırması, toupuğuyla dizini bulması istenir, daha sonra topuğu tibia üzerinde aşağı kaydırır.












12

Duruş-yürüyüş-denge muayenesi: Hasta ayağa kaldırılır. Desteksiz ayakta durabiliyor mu bakılır. Desteksiz yürüyüşüne bakılır. Adım adım yürümesi istenir (tandem yürüyüş).

Rhomberg testi: Ayakta dururken gözleri kapattırılır, dengesine bakılır.












13

Sfinkterler ile ilgili sorular sorulur










14

Hastaya muayene ile ilgili bilgi verilir










15

Eller yıkanır










Yüklə 32,88 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin