Opis dela na oddelkuYüklə 11,03 Kb.
tarix28.04.2017
ölçüsü11,03 Kb.
#16332
POROČILO - PRAKSA V BARCELONI, AVGUST 2014
OPIS DELA NA ODDELKU:

S prakso sem pričel 1. avgusta 2014 v javni bolnišnici Val d Hebron v Barceloni, in sicer na Hepatologiji - oddelku interne medicine, ki se pretežno ukvarja z zdravljenjem bolezni jeter in gastrointestinalnega trakta, prav tako pa tudi s preostalimi patologijami. Pridružil sem se timu 3 specializantov pod vodstvom nadzornega zdravnika, to je bil najprej Dr Antonio Rodriguez, nato pa Dr LLuis Viladomiu Caná. Delo na oddelku je bilo pretežno v obliki opazovanja, asisitiranja in diskutiranja; povsem samostojnega invazivnega dela je bilo malo (injiciranje - jemanje vzorcev, pomoč/asistenca pri punkciji, paracentezi), bolj je bilo v obliki jemanja anamneze in statusa. Vsako jutro je bila na sporedu najprej vizita - obisk pacientov. Sledili so posveti (eventuelno tudi z drugimi oddelki), komentiranje stanja bolezni, sprememb in odzivov na zdravila, nato pa se obsežnejša obravnava - diagnostika (naročanje in interpretacija izvidov) in diferencialna diagnostika bolezni. Tekom dneva so bile na sporedu se paracenteze ascitesa, kolonoskopije, gastroskopije ter punkcije jeter, toraxa/plevralne tekočine in redkeje pankreasa. Po 3 tednih sem zamenjal oddelek in za 1 teden odšel se na Radiografijo. mentor se je izkazal za odličnega in nam v relativno malo časa pokazal veliko različnih patologij predvsem toraxa (pljučnice, tuberkuloza, sarkoidoza, granulomi!, karcinomatoza plevre, hematomi, pnevmotoraks, pnevmoperikardium, KOPB, tumorji jeter in preraščanje diafragme, sledi operacij) ter poudaril pomen znaka silhuete in bronhograma. Tako sem se preko 5 ključnih točk naučil branja A-P in lateralne projekcije radiograma (hilusi, frenikokostalni recesusi, interlobularne fisure, traheja, a/simetrija). 

Sicer mi je praksa v bolnici predstavljala kar precejšen izziv, saj je vse potekalo v španščini, kar pa me zelo veseli, saj je bil to eden najboljših načinov izpopolnjevanja tujega jezika.

Trajanje: cca. 4-6h dnevno


OPIS NASTANITVE:

Nastanjen sem bil v prenovljenem študentskem domu – Residencia Resa, v severnem predelu Barcelone (barrio Gracia) v bližini parka Guell. Imel sem individualno sobo s kopalnico in kuhinjo. Vse je bilo zelo na nivoju, urejeni skupni prostori z mikrovalovko, televizijo in wifijem, terasa, fitnes, stranišča, pralnica in 24/7 dostopna recepcija. Navdušen sem bil nad lokacijo nastanitve, saj mi je bila Barrio Gracia ena lepših četrti v mestu, hkrati umirjena in s pestrim večernim dogajanjem ter z možnostjo sprostitve in rekreacije v parkih na severnem delu mesta – Guell in Tibidabo. Oddaljenost od centra je bila peš cca 40 minut z metrojem pa 10 minut, do morja pa malo več z metrojem cca 40 minut. Na mojo srečo sem imel do bolnice le 3 postaje z metrojem, cca 7 minut.


OPIS KRAJA IZMENJAVE:

Barcelona me je popolnoma navdušila. Mesto – veliko in metropolitansko, hkrati pa vseeno obvladljivo peške (če si vzameš malo več časa;). Ogromno je dobrih četrti za ven hodit, je pa slednje bilo pogojeno tudi s prazniki oz. »fiestami« kot jim pravijo, najbolj me je navdušila prav barvita alter glasbeno-plesno-kreativna enotedenska Fiesta de Gracia. Četrti vredne ogleda oz. preživljanja poznih popoldnevov in večerov pa naj si bo na večerji, v barih, jazz koncertih v parkih ali glasbenih delavnicah »taller-jih« so še Poble Sec, Barrio Gotico, Ribeira in Ciutadella (Parc d Ciutadella). Od kulturno-krajevnih znamenitosti je obvezen ogled Montjuica, Tibidaba, Guella in vseh Gaudijevih stvaritev nasplošno (Sagrada familia, Pedrera, Casa Batllo, Casa Guell,..), muzejev Dalija, Picassa, Miroja, arhitekture in sodobne umetnosti (MACBA, Fundacio Antoni Tapies, CCCB) ter zgodovinsko-kulturnega najbogatejšega MNAC (Museo Nacional d Art d Catalunya) prav tako ne gre zanemariti.

Hrana v Barceloni je precej draga, zato večerja zunaj ni bila ravno stalnica, smo si pa občasno vseeno privoščili. Cene »poceni« menijev varirajo tam od 12-20 eurov po osebi, pri čemer je vredno omeniti All you can eat Sushi Restazrant na Calle Diagonal, kjer se za 15 eurov lahko do sitega naješ s kar solidno japonsko in kitajsko hrano. In varnost - zelo svarijo pred žeparji, predvsem na metrojih, ampak sam izkušenj z njimi nisem imel, na ulicah pa sem se prav tako počutil varno. Prometa v Barceloni je ogromno, a je pešcu prijazen. Povsod najdeš široke pločnike in večina križišč je semaforiziranih z veliko pretočnostjo. Mreža javnega prevoza – avtobusi, metroji in vlaki »cercanias«, je odlično urejena. Čaka se max. cca 5 minut, vse je zelo urejeno in odlično označeno. Če si tam za več kot 2 tedna, se cenovno najbolj izplača nakup mesečne vozovnice
OPIS SOCIALNEGA PROGRAMA:

Tekom moje izmenjave je bil organiziran socialni program precej boren. Enkrat tedensko je bil organiziran izlet/ogled kakšne znamenitosti oz. kraja v ali izven Barcelone (razgledna točka nad Barcelono, Figueres, Valencia, labirinti), in to je to.. Večino popoldnevov in vikendov smo si organizirali študenti sami, prav tako fieste in večere. Sicer smo se noro zabavali in ogromno videli, vendar gre na tej točki vseeno velik minus AECS, ki ni ustrezno poskrbela za socialni program.


OPIS PREVOZA DO KRAJA IZMENJAVE:

Karto sem kupil cca. 3 tedne prej pri Vuelingu, in sicer, ker je po Barceloni sledila izmenjava v Madridu, nepovratno za 119 eurov iz Benetk (Marco Polo) z vključenimi dodatnimi 23 kilogrami prtljage. Za Go Opti je bilo potrebno odšteti dodatnih 25 eurov. Skupaj 144 eurov, kar je neka povprečna cena, bi se pa v boljšem scenariju verjetno dalo dobiti tudi za 50 ali več evrov manj. Od letališča El Prat v Barceloni pa do centra te za 5 eurov pripelje Aerobus.


OKVIRNA RAZDELITEV STROŠKOV:

Cca 500 eurov za hrano in pijačo vključno z občasnimi restavracijami, 100 eurov za prevoze, 150 evrov za muzeje in oglede znamenitosti, 300 eurov za ostalo.Lp Jože Dernovšek
Yüklə 11,03 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin