Universitatea de ştiinţe agricole şi medicină veterinară a banatului – timişoaraYüklə 174 Kb.
səhifə1/20
tarix28.12.2016
ölçüsü174 Kb.
#3778
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20

UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI – TIMIŞOARA

FACULTATEA DE MEDICINĂ VETERINARĂ

INVESTIGAŢII IMAGISTICE ÎN DIAGNOSTICUL AFECŢIUNILOR LOCOMOTORII LA CÂINE

teză pentru obţinerea titlului de

doctor în Medicină Veterinară
CONDUCĂTOR ŞTIINŢIFIC:

Prof. Dr. IGNA CORNEL

DOCTORAND:

DASCĂLU ROXANA MANUELA

~ 2009 ~


1. REZUMAT

INTRODUCERE


Prin acest studiu se preconizează introducerea unei metodologii avansate de investigare a principalelor afecţiuni ortopedice la câine.

Importanţa abordării analizei cinematice rezidă din necesitatea perfecţionării şi utilizării unei metode de diagnostic obiective şi neinvazive pentru studiul locomoţiei la câine, care să elimine tendinţa de subiectivism a clinicienilor şi care să permită o evaluare a eficacităţii protocoalelor terapeutice aplicate în afecţiuni ortopedice ale aparatului locomotor la câine. Subiectivismul examinării clinice a locomoţiei constituie, după Viguier şi colab. 2008 [471], un impediment foarte important chiar şi pentru cei mai experimentaţi chirurgi.

Excluderea variabilităţii individuale din interpretarea şi standardizarea parametrilor de locomoţie la specia canină reprezintă un obstacol unanim recunoscut pe plan internaţional [11, 53, 97, 98, 198].

Pornind de la aceste constatări, din punctul nostru de vedere, înlăturarea variabilităţii individuale din interpretarea şi standardizarea parametrilor de locomoţie la specia canină se poate realiza prin examinări dinamico-temporale pe modele unice (sănătos – afecţiune – terapie – convalescenţă), metodologie de cercetare pe care o şi propunem în acest studiu. Compararea datelor obţinute de la aceleşi animal în succesiunea menţionată mai sus va asigura obţinerea unei fidelităţi (reproductibilităţi) marcante pentru datele înregistrate, o premisă obligatorie pentru standardizare.


I. STUDIUL BIBLIOGRAFIC
În capitolul 1 şi 2 este prezentat stadiul actual al cunoaşterii în ceea ce priveşte etiopatogeneza şi diagnosticul clinic, imagistic al osteocondritei disecante şi al luxaţiei de patelă la câine, iar în capitolul 3 s-a abordat studiul locomoţiei la această specie.
II. CONTRIBUŢII PROPRII
Yüklə 174 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   20
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©azkurs.org 2023
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə