Prospektüs+iç+dış etiket
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
VETAMOKS
Oral Çözelti Tozu
Veteriner Oral Antibakteriyel BİLEŞİMİ VETAMOKS Oral Çözelti Tozu, beyaz, hafif karakteristik kokulu, çok ince bir toz olup, beher gramında; 800 mg amoksisilin baza eşdeğer amoksisilin trihidrat bulunur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Amoksisilin, çok sayıda gram pozitif ve gram negatif bakteriye etkiyen geniş antibakteriyel spektruma ve hızla gelişen bakterisid etkiye sahiptir. Antibakteriyel etki mekanizması, hızla gelişen ve çoğalma aşamasında olan duyarlı patojen bakterilerde mürein maddesinin temelini oluşturan peptidoglikan zincirinin sentezini engellemek ve buna bağlı olarak da hücre duvarı oluşumunu bozmak sureti ile gerçekleşir.
Duyarlı bakteriler: Beta hemolitik Streptococcus sp’leri de içeren çoğu gram pozitif bakteriler (Strep. agalactiae, S. canis, S. zooepidemicus, S. dysgalactiae, S. suis, S. uberis, Bacillus anthracis, Actinomyces sp., çoğu Corynebacter sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, çoğu Listeria monocytogenes), bazı anaeroblar (Clostridium sp., çoğu Fusobacterium sp., bazı Bacteroides sp.), bazı gram negatif aeroblar (Haemophilus somnus), Borrelia sp., Leptospira sp., Actinobacillus sp., Haemophilus sp., Moraxella sp., Pasteuralla sp., Mannheimia haemolytica.
Orta dereceli duyarlılık gösteren bakteriler: Kazanılmış bağışıklık nedeniyle değişmekle birlikte şu bakteriler orta derecede duyarlıdır; Actinobacillus sp., Borrelia sp., Haemophilus sp., Leptospira sp., Moraxella sp., Pasteurella sp., Proteus sp., Taylorella equigenitalis, Serpulina sp. Campylocater sp., Enterococci., Rhodococcus equi. Enterobacteriaceae’da direnç gelişimi yaygındır.
Dirençli bakteriler: Bacteroides fragilis, Bordetella bronchiseptica, Citrobacter sp., Enterobacter sp., Klebsiella sp., diğer Proteus sp., Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Yersinia enterocolitica. Penisilinaz salgılayan bakteriler de amoksisiline karşı dirençlidir.
Amoksisilin, ağızdan verildiğinde iyi emilir ve yüksek serum ilaç değerlerine ulaşır. Mide asidinin varlığında dayanıklıdır. Sindirim kanalında bulunan besin içeriği sindirim kanalından emilimini belli ölçülerde azaltabilir ancak verilen dozun emilme miktarını etkilemez. Emilen ilaç, karaciğer, akciğer, solunum yolları, kaslar, pleural ve synovial sıvılar dahil olmak üzere vücudun bütün sıvı ve dokusal kısımlarına geniş ölçüde dağılır. Amokisisilin, tübüler salgılama mekanizması ile böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Etçi tavuk ve hindilerde, Pasteuralla sp., Haemophilus sp., E.coli, Streptococcus sp. Salmonella sp., gibi duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Tavuk ve hindilerde günlük amoksisilin farmakolojik dozu 20 mg amoksisilin/kg canlı ağırlıktır, bu şekilde hesaplandığında, VETAMOKS Oral Çözelti Tozu, 25 mg/kg canlı ağırlığa olacak şekilde içme suyuna katılarak uygulanır. Günlük amoksisilin miktarını hesaplamak için aşağıdaki formülden faydalanılarak hesaplanır:
Günlük VETAMOKS miktarı (g) = Tavuk veya Hindi sayısı x ortalama canlı ağırlık (kg) x 25
1000
Bu formüle göre 10.000 hayvan için gereken ilaç miktarları aşağıdaki tabloda verilmiştir.
Ortalama canlı ağırlık (kg) 10.000 adet hayvan için VETAMOKS toz miktarı ( g )
0,250 62,5
0,50 125
1,00 250
1,50 375
2,00 500
Hesaplanan günlük toplam ilaç miktarı 50 – 100 litre içme suyuna katılarak verilir. İlaç verilmeden en az 2 saat önce içme suyunun kesilmesi gerekir. Hayvanlara ilaçlı su bitmeden temiz su verilmemelidir. 24 saat içerisinde tüketilmeyen ilaçlı su atılmalıdır. Bu uygulama en az 3-5 gün süreyle devam etmelidir.
İSTENMEYEN /YAN ETKİLER
Penisilinlerin en önemli yan etkileri, akut anafilaksi ve kollapstır. Ayrıca daha az şiddette fakat daha sıklıkla aşırı duyarlılık reaksiyonları (ürtiker, ateş, antinörojik ödem gibi) görülebilir. Anaflaksi oluşursa, epinefrin ve/veya oksijen, damar içi steroid uygulanmalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Aşırı dozlarda gastrointestinal belirtiler ve sıvı elektrolit dengede bozukluklar ortaya çıkabilir. Bu durumda semptomatik tedavi yapılır. Aşırı doz kullanılması halinde ilaç kesilmeli, semptomatik tedavi yapılmalı ve gerekli destekleyici önlemler alınmalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Amoksisilin, tetrasiklinler, sulfonamidler ve fenikoller gibi bakterisidal etki gösteren diğer antibiyotiklerle birlikte kullanılmamalıdır.
Diüretikler, amoksisilinin atılımını hızlandırdıklarından dolayı, antibiyotiğin konsantrasyonunu düşürebilirler. Allopurinol gibi ürik asit sentezi inhibitörleri, kutanöz reaksiyon oluşumu riskini artırırlar.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen tavuk ve hindiler 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Yumurtası insan tüketimine sunulan tavuk ve hindilerde kullanılmaz.
KONTRENDİKASYONLAR
Penisilinlere ve sefalosporinlere duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Deri ve göz ile temas ettirilmemelidir. Temas halinde göz bol su ile, deri bol sabunlu su ile yıkanmalıdır. Amoksisiline duyarlı olan kişiler ilaca temas etmemelidir. Temastan sonra oluşabilecek belirtilerin devamı halinde doktora ilaç ve prospektüsü ile başvurulması gerekir. Kullanımdan sonra ellerinizi yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE Raf Ömrü
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır. Güneş ışığından korunarak, serin ve rutubetsiz ortamlarda ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulur.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
At, tavşan, kobay ve hamster ile kaz, ördek gibi perde ayaklılara uygulanmamalıdır.
Tİcari TAKDİM Şeklİ
100 gr beyaz plastik şişeler karton kutuda, 500 - 1000 g'lık beyaz plastik şişeler kutusuz olarak piyasaya arz edilmektedir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır. (VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 22/10/2008
TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 31.12.2003-13/031
RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
VETAŞ Veteriner ve Tarım İlaçları A.Ş. Halkalı Merkez Mahallesi Basın Ekspres Cad. No:1 Küçükçekmece/İstanbul
Tel: 0212 692 92 92 Faks: 0 212 697 34 89 e-mail: vetas@vetas.com.tr
İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ
DAMLA İlaç Ve Kimya San.Tic.Ltd.Şti. Keyap Çarşı Sitesi E2 Blok No:81 Y.Dudullu 34775 Ümraniye/İstanbul Tel: 0216 420 95 73 Faks: 0216 420 38 82
Dostları ilə paylaş: |