Otakoidler nedir?
Otakoid Autos(kendi) ve akos(etkili ilaç) kelimelerinden oluşmuş.1917 yılında hormon terminin yerine kullanılması önerilmiş.otakoid lokal etkili mediyatörlere(hormonlara) verilen bir isimdir.otakoidler kan dolaşımı ile uzaklara bozulmadan taşınıp etkili olamazlar.
Otakoidler 4 ana qruba ayrılırlar:
Histamin Serotonin (5-hidroksitriptamin) Eikazonoidler
Siklooksijenaz ürünleri (prostaglandinler)
Lipoksijenaz ürünleri ve lökotrienler
Araşidoni asid epoksijenaz ürünleri (EET.ler)
Peptid yapılı otakoidler
Histadin nedir?
Histamin, vücutta birçok hayati fonksiyonun gerçekleşmesinde görev alan ve vücut tarafından üretilebilen bir biyojenik amindir. Vücutta üretilebildiği gibi dışarıdan yiyeceklerle de alınabilmektedir. Histaminin en önemli görevlerinde biri, bağışıklık sisteminin tepkilerini yansıtmaktır. Alerjik bir etkiye maruz kalındığında oluşan, kaşınma, kızarıklık, şişme ve sıcaklık gibi belirtiler histamin tarafından oluşturulmaktadır.
Histamin ayrıca sinir ve sindirim sisteminde de görev almaktadır. Bir nörotransmitter olarak diğer organlardan ve dışarıdan gelen mesajları beyne iletir. Ayrıca mide asidi salgılanmasında uyarıcı görevindedir ve midenin asit salgılamasını sağlayarak sindirime yardımcı olur.
Histaminin görevleri şu şekildedir; sinirler arasında uyaranları iletmek, kan damarlarını genişletmek ve kasların kasılıp gevşemesini sağlamak. Ayrıca yağların sindirimi, bağışıklık sistemi, kan oluşumu, yara iyileşmesi ve gece-gündüz ritminin düzenlenmesinde de görev alır.
Dostları ilə paylaş: |